Kakšna je razlika med dodano in parkirano domeno?

Ko se odločimo za lastno spletno stran, moramo najprej registrirati domeno in si priskrbeti zanesljivo ter hitro delujoče spletno gostovanje. Ponudniki gostovanja imajo v večini primerov pakete storitev že vnaprej pripravljene, posamezen paket pa natančno določa, koliko strežniških kapacitet nam pripada. Prav vsak nam omogoča gostovanje vsaj ene domene, največkrat pa so paketi namenjeni gostovanju večjega števila domen. Paket določa tudi število parkiranih domen, ki jih lahko ‘parkiramo’ na strežnik.

Še preden se posvetimo razlagi pojmov dodana domena in parkirana domena, moramo razjasniti pojem nosilna domena. Če imamo na zakupljen paket gostovanja vezano le eno domeno, je to nosilna domena. V kolikor pa imamo domen več, je ena izmed njih nosilna – običajno jo določimo pri nakupnem procesu spletnega gostovanja. Nosilno domeno lahko naknadno tudi zamenjamo z drugo, vendar sami tega ne moremo storiti. Obrniti se moramo na ponudnika gostovanja, ki storitev običajno opravi brezplačno.

Le ena izmed domen, ki so vezane na naš paket gostovanja, je torej nosilna, preostale pa so lahko dodane ali parkirane. Zelo enostavno jih dodajamo v različnih nadzornih ploščah, postopek pa je še posebej enostaven v nadzorni plošči cPanel. Za prve moramo poiskati ikono z napisom ‘Dodane domene’ (ang. Addon Domains), za slednje pa ‘Parkirane domene’ (ang. Parked Domains) – povsem intuitivno, torej.

Kaj je dodana domena?

Dodana domena je zelo podobna nosilni domeni, le da z njo ni neposredno povezana. Če se želimo na internetu predstaviti s popolnoma ločeno spletno stranjo, ki nima zveze s spletno stranjo, postavljeno na nosilni domeni, moramo v nadzorni plošči dodati dodano domeno. V tem primeru se na strežniku kreira nova mapa (njeno ime je enako imenu domene), vanjo pa shranjujemo datoteke, ki sestavljajo novo spletno stran.
Recimo, da zakupljen paket gostovanja omogoča gostovanje 6 domen. Koliko dodanih domen torej lahko imamo? Pravilen odgovor je 5, saj je ena izmed šestih domen nosilna.

Domeno moramo kot dodano domeno dodati v nadzorno ploščo še preden ji nastavimo DNS zapise. Če so ti že nastavljeni, pa jih moramo vpisati še enkrat, saj bo drugače domena imela status neaktivne domene in kot taka ne bo prikazana uporabnikom spleta.

Kaj je parkirana domena?

Parkirana domena spletne obiskovalce preusmerja na nosilno domeno. Za razliko od dodane domene, ki ima lastno vsebino, parkirana nima vsebine, zato tudi ne zavzema prostora na strežniku. Kaj je parkirana domena,  je najlažje ponazoriti na konkretnem primeru. Denimo, da je mojdom.si nosilna domena, registrirali pa smo tudi domeno moj-dom.si, vendar nanjo nimamo namena postaviti ločene spletne strani, želimo pa si, da bi bili njeni morebitni obiskovalci preusmerjeni na spletno stran, dostopno na domeni mojdom.si. To dosežemo povsem enostavno, saj je vse, kar moramo storiti, da domeno moj-dom.si v nadzorni plošči dodamo kot parkirano domeno.

Parkirane domene so odlične v primeru, ko imamo registrirane domene s podobnimi ali enakimi imeni – razlikujejo se le domenske končnice. Na ta način je vsak spletni obiskovalec, ki v spletno vrstico brskalnika vnese našo domeno z ‘nepravilno’ končnico, preusmerjen na ‘pravo’ spletno stran.

Če želimo, da parkirana domena ne kaže na nosilno domeno, vendar na eno izmed dodanih, lahko storimo tudi to. Poleg prej omenjenih ikon v nadzorni plošči cPanel se nahaja ikona z napisom ‘Preusmeritve’ (ang. Redirects), kjer to lahko z le nekaj kliki uredimo.