Cena domene

Cena domene je odvisna od minimalno dveh dejavnikov. Prvega predstavlja vrhnja domena oziroma domenska končnica, saj njeno osnovno ceno, po kateri lahko domeno kupijo registrarji, določi vrhovni registrarji. Drugi dejavnik pa predstavljajo registrarji, saj sami določijo marže, ki jih želijo imeti od prodaje domen. Ravno to je razlog, da so cene domen pri nekaterih registrarjih precej višje kot pri drugih.

Cene so najvišje pri dveh vrstah registrarjev. Med prve sodijo tisti, ki jim primarna dejavnost ne predstavlja registracije domen, med druge pa nekateri registrarji, ki imajo tako široko bazo naročnikov, da si to lahko privoščijo. Veliko lažje je namreč ‘prepričati’ ljudi, da domeno podaljšajo, kot da jo registrirajo.

Cena domene nekoliko konkretneje

Še preden se spustimo v konkretne številke, moramo povedati, da ima večina registrarjev politiko nižjih cen za prvo leto registracije. Tako kupec lahko domeno registrira po zelo ugodni ceni, v naslednjih letih pa mora za njeno podaljšanje plačati nekoliko več. Na ta način registrarji pod svoje okrilje lažje pridobijo stranke, izmed katerih jih nekaj po enem letu svojo domeno prenese k drugemu registrarju, večina pa domeno podaljša brez kakršnega koli razmišljanja o prenosu domene.

Najprej si oglejmo ceno SI domene, ki v Sloveniji velja za najbolj priljubljeno. Cena domene SI se giblje od 10 € pa vse do 20 € ali celo več. Tisti ponudniki, ki imajo akcijo za prvo leto registracije, imajo nastavljeno nižjo ceno, medtem ko je za naslednja leta nekaj evrov višja. Pred zakupom je tako dobro vedeti, koliko časa bomo potrebovali domeno, in na podlagi tega opraviti naročilo.

Cena COM domene, ki prav tako velja za izredno popularno, se pri domačih registrarjih giblje na približno enakem nivoju kot cena SI domene. Tako moramo tudi za COM domeno pri ugodnem slovenskem registrarju odšteti okoli 10 €, medtem ko v tujini domeno lahko zakupimo še za nekoliko manj denarja. Pri registraciji domene v tujini moramo vzeti v zakup, da nam v primeru težav ne bo na voljo podpora v slovenskem jeziku, vseeno pa lahko računamo na relativno odzivno podporo.

Cene za vrhnje domene NET, ORG in INFO običajno stanejo enako kot domene COM.

Priporočamo vam, da obiščete spletno stran TOP domene, kjer lahko preverite ponudbo in cene domen večine slovenskih registrarjev. Na ta način lahko hitro vidite, pri katerem ponudniku je določena vrhnja domena trenutno najcenejša.

Cena domene je lahko tudi nižja

Da je cena domene za prvo leto pri velikem številu ponudnikov nižja, smo že povedali. Ceno pa si lahko včasih znižamo na vsaj še tri različne načine:

  • Preverimo, če obstaja koda za popust, ki jo vnesemo ob registraciji domene.
  • Včlanimo se v partnerski program, kar pomeni, da promoviramo storitve ponudnika. Če nekdo preko naše partnerske povezave opravi nakup, se na našem računu nabira denar, ki ga lahko porabimo tudi za registracijo domen.
  • Ob registraciji domene zakupimo še spletno gostovanje pri istem ponudniku. Kar nekaj je namreč ponudnikov, ki ob hkratnem zakupu gostovanja in domene omogočajo dodatne ugodnosti.

Cena podaljšanja in prenosa domene

Domene, ki so v naši lasti ali v lasti našega podjetja, moramo pravočasno podaljšati, sicer zapadejo v karanteno. Obujanje iz karantene je zelo drago (lahko tudi več 100 €), če pa domene ne obudimo, po določenem času, ki je primarno odvisen od vrhnje domene, zopet postane prosta za registracijo. Cena podaljšanja je pri nekaterih registrarjih enaka ceni registracije, medtem ko moramo pri drugih gledati cenik podaljšanja. Običajno podaljšanje domene stane nekoliko več od same registracije.

Zaupanja vredni registrarji prenos domene opravijo brezplačno, seveda pa se moramo ob tem zavedati, da bomo prej ali slej vseeno morali plačati za registracijo domene. Običajno je po prenosu domene potrebno plačati ceno za 1. leto registracije, kar pomeni, da bo strošek nižji kot za podaljšanje domene. Ravno zaradi tega nekateri posamezniki vsako leto prenašajo svoje domene od registrarja k registrarju, kar je vsaj za naše pojme moralno sporno.