Registracija domene

Registracija domene je enostaven postopek in predstavlja enega izmed prvih korakov do postavitve lastne spletne strani. Do svoje domene lahko pridejo tako fizične kot pravne osebe, postopek pa se izvede prek registrarja. Registrar ima običajno postavljeno svojo spletno stran, na kateri si stranka izbere ime domene ter domensko končnico, nato pa se, če je domena prosta, izvede registracija domene. To pomeni, da domena postane za določen čas registrirana na fizično ali pravno osebo in v tem času ni prosta za registracijo s strani tretjih oseb.

Registracija .si domene

Najprej moramo preveriti, če domena, ki jo želimo registrirata, nikomur ne pripada. To lahko storimo s pomočjo WHOIS vmesnika. Potrebno je vedeti, da lahko registriramo domeno, dolžine 2 – 63 znakov. Pri tem ni možna uporaba posebnih znakov, poleg črk in številk lahko uporabimo edino vezaj, ki pa ne sme biti na začetku ali na koncu.

Nato izberemo registrarja, saj registracija domene neposredno pri Arnesu, ki je vrhovni registrar za slovenske domene, ni mogoča. Registrarjev je v Sloveniji veliko, ker pa se njihove cene registracije razlikujejo, je smiselno preveriti, kje se nam najbolj izplača registrirati domeno. Ko domeno registriramo, se moramo strinjati s Splošnimi pogoji za registracijo domen. Ti morajo biti napisani na strani registrarja.

Ob registraciji domene moramo registrarju posredovati svoje podatke. V primeru fizične osebe moramo sporočiti ime in priimek, naslov prebivališča, naslov e-pošte, telefonsko številko ter podatke o administrativni in tehnični kontaktni osebi. V primeru pravne osebe oziroma podjetja pa moramo registrarju posredovati naziv organizacije, njen sedež, kontaktni e-naslov, telefonsko številko ter podatke o administrativni kontaktni osebi in tehnični kontaktni osebi. V obeh primerih izberemo tudi obdobje, za katerega želimo registrirati domeno. To lahko storimo za obdobje od enega do petih let.

Ko bomo torej izbrali domeno in registrarju posredovali zahtevane podatke ter seveda poravnali tudi račun, bo registrar v našem imenu izvedel registracijo domene. Ko bo le-ta registrirana, bomo na kontaktni e-naslov, ki smo ga vnesli ob registraciji, prejeli obvestilo.

Vir: https://www.register.si/domene/registracija-in-upravljanje-domene/registracija-domene/