Gostovanje domene

Izraza gostovanje in domena sta medsebojno tesno povezana. Gostovanje domene namreč pomeni, da slednjo povežemo s strežnikom, ki je povezan z internetom, nanj namestimo datoteke in morebitne podatkovne baze, ki sestavljajo spletno stran, samo spletno stran pa povežemo tudi z domeno. Če torej obiščemo določeno spletno stran, to lahko storimo tako, da v zgornjo vrstico brskalnika vpišemo domeno (v našem primeru mojadomena.si), medtem ko je vse, kar spletno stran sestavlja, shranjeno na s spletom povezanem strežniku, ki smo ga zakupili pri ponudniku spletnega gostovanja.

Gostovanje domene za statično ali dinamično spletno stran

Spletna stran je lahko statična, kar pomeni, da je v osnovi sestavljena zgolj iz html in css elementov. V tem primeru moramo vsako spremembo na strani storiti lokalno in nato posodobljene datoteke ponovno prenesti na strežnik. Za gostovanje domene, na kateri je postavljena statična spletna stran, zadostuje paket, ki ne omogoča kreiranja podatkovnih baz.

Dinamične spletne strani pa najpogosteje temeljijo na programskem jeziku php, ki mu pravimo tudi skriptni jezik. Takšne spletne strani pa za delovanje potrebujejo Apache strežnik in MySQL bazo podatkov, saj so dinamični podatki, ki spletno stran sestavljajo, shranjeni v bazi podatkov. Gostovanje domene, na kateri je postavljena dinamična spletna stran, zahteva izbiro paketa gostovanja, ki omogoča kreiranje podatkovnih baz.

Gostovanje strani s statično vsebino odhaja v pozabo

Dejstvo je, da gostovanje domene, na kateri je objavljena statična vsebina, vse bolj tone v pozabo. Če so bile v preteklosti na spletu vidne le statične strani, pa je danes situacija popolnoma drugačna, saj imajo dinamične strani številne prednosti. Za primer si lahko ogledamo velike portale z ogromno vsebine. Če bi bili takšni portali statični, bi dodajanje vsebine in predvsem ažuriranje obstoječe vzelo ogromno časa, medtem ko so dinamične spletne strani, pogosto temelječe na sistemu CMS, precej bolj priročne in enostavne za uporabo.

Zakaj ponudniki gostovanja potem še vedno ponujajo gostovanje domene, ki ne omogoča ustvarjanja podatkovnih baz? Za manjše spletne strani je html programski jezik še vedno ena izmed možnih opcij, glavni razlog pa je v tem, da so takšni paketi gostovanja precej cenejši, omogočajo pa ustvarjanje poštnih predalov, vezanih na domeno. Kaj to pomeni? V primeru naše spletne strani je poštni predal, vezan na domeno, info@mojadomena.si. Določeni posamezniki torej ne potrebujejo gostovanja domene za potrebe spletne strani, temveč le za potrebe poštnih predalov.

Gostovanje domene in vrste storitev

V Sloveniji in tujini je veliko ponudnikov, ki nudijo gostovanje domene. Nekateri ponujajo le deljeno spletno gostovanje, drugi pa tudi reseller, VPS in namensko gostovanje ter gostovanje v oblaku. Za nezahtevne spletne strani zadošča deljeno gostovanje, tako imenovano reseller gostovanje je namenjeno naročnikom, ki storitev gostovanja domen želijo prodajati dalje, medtem ko so VPS, namensko in gostovanje v oblaku namenjeni večjim in zahtevnejšim spletnim stranem. Vsaka oblika gostovanja ima svoje prednosti in slabosti.

Ko se odločamo za gostovanje domene, moramo najprej dobro premisliti, kateri izmed petih tipov storitve zadošča našim potrebam in koliko smo za to sploh pripravljeni plačati.