3 razlogi za registracijo domene

Verjetno ne mine dan, ko se ne bi usedli za računalnik in malo pobrskali po spletu. Internet je že dolgo del našega življenja in nič ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti to spremenilo. Nasprotno, včasih smo svetovni splet obiskovali le z osebnih računalnikov, danes pa je obisk v porastu predvsem na račun pametnih telefonov in tablic.

Tudi število spletnih strani konstantno narašča, saj je vse več posameznikov, ki se s svojo spletno stranjo želijo predstaviti javnosti, prav tako pa tudi podjetij, ki si posla brez lastne domene ne znajo več predstavljati. Oglejmo si, kateri so glavni trije razlogi za registracijo lastne domene.

Prisotnost na svetovnem spletu

Če imate v lasti podjetje, se zagotovo dobro zavedate pomembnosti prisotnosti na svetovnem spletu, saj vam internet predstavlja nov kanal za pridobivanje strank. Ne le za pridobivanje, tudi za komuniciranje ter obveščanje obstoječih strank o novostih, morebitnih akcijskih znižanjih in drugih stvareh, ki bi obiskovalce utegnile zanimati. V današnjem podjetju je za podjetja že praktično nujno, da so aktivno prisotna na spletu, vse več pa je tudi posameznikov, ki se z lastno spletno stranjo želijo predstaviti javnosti in morebiti s spletom tudi nekaj zaslužiti. Do lastne strani pa se najlaže pride tako, da se registrira domeno in zakupi spletno gostovanje.

Popoln nadzor nad spletno stranjo

Za vidnost posameznika ali podjetja na spletu sicer registracija domene ni nujna, saj se lahko javnosti subjekt lahko predstavi tudi na kakšnem izmed številnih brezplačnih blogov, spletnem portalu ali socialnem omrežju. Vendar pa se je v tem primeru potrebno zavedati, da je varnost takšnih podatkov na precej nižji ravni, prav tako pa tudi funkcionalnost. Še posebej na brezplačnih blogih, kjer lahko svojo predstavitveno stran postavimo na poddomeni, nimamo dostopa do datotek in podatkovnih baz, ki sestavljajo našo stran. Zaradi tega ne moremo izdelovati varnostnih kopij, stran nam upravljavec domene lahko zaradi kakršnega koli razloga vedno izbriše, skratka nimamo pravega nadzora nad upravljanjem svoje strani. V nasprotnem primeru, ko spletno stran ali blog postavimo na lastni domeni, pa imamo popoln nadzor in dostop do vseh datotek ter podatkovnih baz. Poleg tega ponudniki gostovanja pogosto zagotavljajo tudi redne varnostne kopije, ki nam omogočajo povrnitev strani v stanje izpred dneva ali več.

Občutek profesionalnosti

Če imamo spletno stran postavljeno na lastni domeni, s tem v očeh obiskovalcev zbujamo večje zaupanje. Dajemo precej večji občutek profesionalnosti, kot če bi svojo spletno stran gostovali na brezplačnem gostovanju, npr. na poddomeni znane blogerske platforme. Prav tako se na slednjih pogosto dogaja, da se nam na strani prikazujejo oglasi ali povezave, nad katerimi nimamo vpliva in jih ne moremo odstraniti. Če se nameravamo lotiti resnega posla na spletu, karkoli drugega, kot registracija lastne domene, ne pride v poštev.