Na kaj moramo paziti pri izbiri imena domene?

Pri izbiri imena domene moramo paziti na kar nekaj stvari, saj domena predstavlja nas, naše podjetje ali blagovno znamko. Še posebej v primeru, ko s spletno stranjo predstavljamo organizacijo ali blagovno znamko, si moramo vzeti čas za premislek in izbrati ime, ki bo zvenelo odlično in si ga bo lahko zapomniti. Hkrati pa moramo upoštevati tudi nekaj pravil oziroma omejitev. Poglejmo si, katere so omejitve pri registraciji .si domene:

  • Registrirati ni možno domene, ki je bila predhodno že registrirana s strani drugega uporabnika.
  • Domena ima omejeno dolžino – izberete lahko ime, dolgo od 2 do 63 znakov.
  • Ime domene ne sme zajemati raznih znakov in simbolov. Vključuje lahko le vezaj, prav tako pa poleg številk in črk od A do Z pridejo v poštev tudi šumniki in razne tuje črke, kot so npr. ü, ö, ä, å ipd.
  • Če domena vključuje vezaj, ta ne sme biti prvi ali zadnji znak v nizu znakov imena domene.

Našteli smo splošne omejitve, ki veljajo pri registraciji slovenske domene, sicer pa le-to lahko registrirajo tako fizične kot pravne osebe v Sloveniji ali tujini. V nadaljevanju si oglejmo, kakšno ime domene izbrati.

Osebna stran

Ko izbiramo ime za poslovno stran, imamo na razpolago tri možnosti, ki se pravzaprav ponujajo kar same. Za ime domene lahko izberemo kar svoje ime, morda ime in priimek, in s tem obiskovalcem že takoj damo vedeti, kdo je lastnik domene. Druga možnost je, da za ime domene izberemo hobi, ki ga predstavljamo na spletni strani. Če bomo na strani predstavljali in ocenjevali mobilne telefone, lahko registriramo domeno mobilni-telefoni.si (seveda le v primeru, da je domena še na voljo za registracijo). Največja težava pri tem je, da je večina takšnih generičnih domen zasedenih. Tretja možnost pa je, da registriramo ime domene, ki se sliši v redu in si ga ni težko zapomniti – če se vrnemo k prejšnjemu primeru, bi recimo lahko registrirali domeno mobilko.si.

Poslovna stran

Kot pri osebnih imamo tudi pri poslovnih straneh na voljo različne opcije. Zopet se lahko odločimo za generično domeno, ki vključuje dejavnost, s katero se ukvarjamo. Če npr. prek spleta prodajamo denarnice, je ena izmed možnosti, da registriramo domeno najdenarnice.si, mojadenarnica.si ali kaj podobnega. V kolikor pa želimo na dolgi rok graditi na imenu podjetja ali blagovne znamke, registriramo domeno, ki je enako imenu podjetja oz. blagovne znamke. Dolgoročno gledano je to zanesljivo najboljša rešitev, zahteva pa veliko vlaganja v širjenje dobrega imena in marketing.

Izbira imena domene zagotovo vpliva na uspešnost poslovanja, zato si le vzemite čas in dobro razmislite, kakšno ime bi bilo v vašem primeru najbolje registrirati. Upoštevajte tudi pravilo, da so boljša kratka imena domen, saj si jih je lažje zapomniti.