Dodajanje e-poštnega predala v nadzorni plošči cPanel

Ste registrirali domeno in zakupili gostovanje, zdaj pa bi radi ustvarili tudi nov poštni predal, vezan na vašo novo domeno? Če vaš ponudnik spletnega gostovanja uporablja nadzorno ploščo cPanel, do katere ste ob nakupu dobili dostop, je postopek zelo enostaven. V nadaljevanju si poglejte, kako točno poteka.

1. Vpis v nadzorno ploščo

V spletni brskalnik vtipkajte svojo domeno ter na koncu URL naslova dodajte še /cpanel. Takole, torej:

  • www.mojadomena.si/cpanel (mojadomena.si zamenjajte s svojo domeno!)

Nadzorna plošča cPanel - prijavna stran

Se vam je prikazalo vstopno okno? Super, potem kar vtipkajte uporabniško ime in geslo, ki vam ju je ob nakupu spletnega gostovanja posredoval ponudnik. Če pa na omenjenem URL naslovu dostop do nadzorne plošče cPanel ni mogoč, se obrnite na ponudnika gostovanja, ki vam bo sporočil točen naslov, prek katerega se lahko vpišete v nadzorno ploščo.

2. Klik na ikono – Poštni predali (ang. Email Accounts)

Po vpisu v nadzorno ploščo boste videli, da so ikone smiselno porazdeljene v kategorije. Ikona s pripisom ‘Poštni predali’ oz. ‘Email Accounts‘, če uporabljate cPanel v angleškem jeziku, se nahaja v kategoriji ‘Pošta’ (ang. ‘Mail‘).

Nadzorna plošča cPanel - poštni predali

Ste jo našli? Kliknite nanjo.

3. Kreiranje novega e-poštnega predala

V tem trenutku se nahajate na delu nadzorne plošče, kjer lahko ustvarite nov e-poštni predal. Čisto na vrhu v prvo okence vpišite ime oz. besedo, ki bo predstavljala prednji, levi del e-naslova. Torej tisti del, ki se nahaja pred znakom ‘@’. Desno od okenca pa izberite domeno, na katero želite vezati svoj e-naslov. Ta del torej predstavlja zadnji, desni del e-naslova.

Nadzorna plošča cPanel - kreiranje poštnega predala

Sledi izbira in potrditev gesla. V polje ‘Geslo’ (ang. ‘Password‘) torej vpišite svoje novo geslo, prav tako pa enako geslo vnesite tudi v naslednje polje. Geslo si zapomnite, saj ga ne boste mogli nikjer preveriti, edina možnost bo, da ga kasneje nadomestite z drugim.

Pod okencema za izbiro in potrditev gesla lahko določite tudi velikost vašega novega e-poštnega predala. Lahko ga omejite s poljubnim številom MB ali izberete drugo, neomejeno možnost. Seveda je tudi v tem primeru velikost omejena, saj vam je prostor na strežniku najverjetneje omejil že ponudnik spletnega gostovanja.

Tako, preostane vam le še klik na gumb ‘Ustvari račun’ (ang. Create Account).