Je investicija v ORG domeno smiselna?

Glede na to, da je ogromno število COM in NET domen že zasedenih, se marsikdo znajde pred dilemo, ali registrirati ORG domeno ali ne. Med brskanjem po spletu sem ter tja vsekakor naletimo na domeno z domensko končnico ORG, a vprašanje ostaja: »Bi jo za naš projekt izkoristili tudi mi? Bo bolje, da nadaljujemo z iskanjem prostih imen in raje registriramo kakšno drugo vrhnjo domeno?« Odgovor ni povsem enostranski.

COM in NET sta običajno boljši

Če med preverjanjem imena domene ugotovimo, da je poleg ORG različice prosta tudi vrhnja domena COM, potem nimam kaj dosti za razmišljati. Registrirajmo obe, spletno stran postavimo na COM, z vrhnje domene ORG pa naredimo preusmeritev na COM domeno. Kaj pa, če je COM zasedena? Lahko poiščemo drugo ime, če pa nam je že izbrano ime tako všeč, da ga preprosto moramo imeti, preverimo domeno NET. Je prosta? Super, NET je zelo dobra alternativa COM. Je zasedena tudi NET? Potem se nam ponuja možnost registracije domene ORG, ki je najverjetneje še prosta. Seveda temu ni tako, če gre za neko splošno domensko ime, npr. »dancing«, »welding« ali kaj podobnega. Vsa takšna imena so že zdavnaj registrirana.

Zakaj je COM v primerjavi z ORG boljša izbira?

Najprej moramo omeniti dejstvo, da v kolikor sta domeni COM in NET že zasedeni, mi pa želimo registrirati vrhnjo domeno ORG, se moramo zavedati, da sta na prej omenjenih domenah najverjetneje že postavljeni spletni strani, ki bosta naši predstavljali (hudo) konkurenco.

COM velja za daleč najbolj razširjeno domeno, saj jih je registriranih preko 100 milijonov. To pomeni, da so uporabniki spleta na to domensko končnico povsem navajeni, da ji najbolj zaupajo, posledično pa je v spletnih iskalnikih, kot je npr. Google, tudi razmerje med prikazi in kliki najvišje. Bolj, kot bo naša domenska končnica oddaljena od »klasične« končnice, več izgubljenega obiska lahko pričakujemo.

Predstavljajte si, da vam je prijatelj v službi ali na kavi povedal spletni naslov strani, ki naj bi ga, ko pridete domov, vpisali v brskalnik. Denimo, da gre za spletno trgovino, v kateri bi naročili darilo za svojo prijateljico. Zapomnili ste si ime domene, niste pa povsem prepričani glede domenske končnice. Če gre za stran v angleškem jeziku, boste prav gotovo najprej poizkusili z domensko končnico COM, morda celo z NET. Le malokdo bo najprej poizkusil s končnico ORG, saj ta ni tako popularna. Zdaj pa si zamislite še, da »po nesreči« pristanete na spletni strani COM, kjer prav tako ponujajo simpatična darila. In ker se vam zdi, da ste se znašli na pravi strani, poleg tega pa ste našli tudi ravno pravšnje darilo, nakup izvedete tam.

Tablični računalniki, pa tudi vse več pametnih telefonov, imajo na virtualni tipkovnici gumb .com, ki vsekakor pride zelo prav. Tudi to predstavlja enega izmed razlogov, zakaj je COM domena boljša od vrhnje domene ORG.

Kdaj torej registrirati domeno s končnico ORG?

Navedli smo kar nekaj razlogov, ki govorijo v prid domenski končnici COM. Morda se vam celo zdi, da je domenska končnica ORG povsem odveč. No, tudi ORG ima svoje mesto na spletu. S pridom jo uporabljajo predvsem neprofitne organizacije, katerim je bila domena tudi prvotno namenjena. Prav tako se zanjo pogosto odločajo šole, klubi, skupnosti, državne in druge institucije, ki s svojimi projekti želijo pomagati ne le sebi, temveč predvsem drugim.