Domena v Google Search Console

Zakaj domeno dodati v Google Search Console?

Že dolgo je znano, da spletno stran ni dovolj samo postaviti na splet in čakati, da se iz tega kaj dobrega izcimi. Če boste želeli svojo poslovno ali katerokoli drugo spletno stran izkoristiti v celotnem obsegu, potem boste morali narediti kaj tudi na spletni optimizaciji.

Verjetno ste že slišali za t. i. SEO (Search Engine Optimization), ki je v širšem smislu zadolžen za to, kako visoko med Googlovimi rezultati se bo pojavila vaša spletna stran.

In zakaj je to tako zelo pomembno? Zato, ker je znano, da se ljudje, ki brskamo s pomočjo spletnega iskalnika, navadno odločimo zgolj za ogled tistih spletnih mest, ki se znajdejo na prvi strani zadetkov, to je med prvih 10.

Kakšno vlogo ima pri tem Google Search Console?

Precejšnjo! Google Search Console, ki je prekaljenim spletnim razvijalcem bolj znan kot bivši Google Webmaster Tools, je prvi korak do uspešne optimizacije vaše spletne strani. Če k temu dodamo še, da gre za popolnoma brezplačno orodje, ki ponuja zares pomembne podatke in analize, smo povedali dovolj.

To izjemno spletno orodje vam bo dalo vpogled v to, ali so Googlovi pajki uspešno preiskali vašo stran, ali so na njej odkrili kakšne napake in katere. Že samo s temi informacijami boste lahko odpravili marsikatere ovire do boljših pozicij med zadetki v iskalniku Googlu.

Dodajte domeno v Google Search Console

Postopek za dodajanje domene v GSC sicer načeloma ni pretirano zahteven, vseeno pa vsebuje nekaj korakov, ki morda ne bodo povsem jasni vsakomur. A kar brez strahu, celoten postopek je skrbno načrtovan in jasno voden s strani samega orodja.

Za začetek se prijavite v Google Search Console, za kar bo zadostoval vaš Gmail račun. Za dodajanje domene vam bo Google sporočil poseben TXT zapis, ki ga boste morali dodati v DNS nastavitve svoje domene. Podrobne informacije o dodajanju domene v GSC najdete tudi tukaj.

Naložite XML zemljevid spletne strani

Ko boste enkrat potrdili lastništvo spletne strani, boste v GSC lahko naložili XML zemljevid vaše strani, s pomočjo katere bodo Googlovi pajki lažje opravili svoje delo. Tudi poročilo o tem, da so uspešno opravili z zastavljeno nalogo, boste prejeli v sami konzoli.

Podatki se bodo pričeli zbirati in kmalu boste imeli na voljo prve statistike, s katerimi boste lažje načrtovali svoje delo. Videli boste, na katere ključne besede vas ljudje najdejo, na katerih pozicijah se nahaja vaša spletna stran na določene poizvedbe in podobno. Vse to vam bo seveda v veliko pomoč pri nadaljnji optimizaciji strani.

Prijaznost spletišča do mobilnih naprav

Ker je Google že pred časom pričel na prvo mesto postavljati uporabniško izkušnjo brskanja s pomočjo mobilnih naprav, bo ključnega pomena, da bo vaša stran le-tem prijazna. V nasprotnem primeru si težko obetate zares dobre rezultate. V Google Search Console boste prav tako lahko preverili, ali vaša stran zadostuje kriterijem, ki jih je postavil Google glede uporabnosti na mobilnih napravah.

Preverili boste lahko hitrost nalaganja strani, ki je eden ključnih signalov za Google in to storili ločeno za namizne računalnike in mobilne telefone ter tablice. Prav tako vam bo ta test prikazal vse potencialne napake in nasvete za njihovo odpravo.

Google Search Console je eno najboljših spletnih orodij za vse lastnike spletnih strani, ki ga enostavno morate uporabljati. Pa še brezplačno je!