Dejavnost v imenu domene

Dejavnost v imenu domene: da ali ne?

Pri izbiri imena domene se rado zatakne, večinoma pa so si razlogi za ta zastoj dokaj podobni. Ne vemo, kako stlačiti čim več vsebine v čim krajše ime domene. Vsi bi radi v imenu domene naziv podjetja in še namig o tem, s čim se ukvarja. Vse to lahko nekomu povsem enostavno uspe, spet drugemu ne. Odvisno od naziva podjetja in dejavnosti, v kateri podjetje deluje.

Ena izmed težav se pojavi, ko naziv podjetja ne odraža dejavnosti oziroma storitve podjetja. Torej se podjetje poimenuje po imenih otrok, okrajšavah le teh ali čem podobnem. Predstavljajte si podjetnika, ki ima tri otroke Luka, Tanjo in Sandija, podjetje pa poimenuje Lutasa d.o.o. Podjetje se ukvarja s predelavo oljk, ampak sam naziv podjetja tega ne razkriva.

Domena lutasa.si tako postane »brand«, nikakor pa si (vsaj na začetku) nihče ne bo zapomnil, s čim se ukvarja, saj ne vsebuje dejavnosti v imenu domene. Precej bolj prepoznavno bi bilo verjetno predelavaoliv.si, a paziti je potrebno tudi na to, da ime domene ni predolgo. Prav tako ni priporočljivo (čeprav je možno) zakupiti domene s šumniki, saj jih ljudje niso vajeni vpisovati v brskalnik.

Kako torej izbrati ime domene?

Ime domene naj bo čim krajše, lahko zapomnljivo in, če je le mogoče, naj vsebuje dejavnost v imenu domene. Ker so najboljše in najbolj primerne domene navadno že zasedene, se je velikokrat potrebno domisliti česa drugega. Če bi zaradi tega morali zakupiti ekstremno dolgo domeno, kot na primer pridelavainpredelavaoliv.si, vam to odsvetujemo. Priporočljivo je uporabiti največ 10 znakov v imenu domene.

Bolje je uporabiti krajšo domeno (naziv podjetja) in potem primerno optimizirati spletno stran na ključne besede, ki so vam v interesu in predstavljajo vašo dejavnost. Če je le mogoče, se izognite tudi vezajem v domeni.

Prvi korak pa naj bo vsekakor preverjanje razpoložljivosti izbranega imena domene vseh ustreznih domenskih končnic. In kaj so ustrezne domenske končnice? Če vaš posel poteka v Sloveniji, potem definitivno .si in vsaj še .com. Da se zavarujete pred konkurenco, ki bi utegnila registrirati istoimensko domeno z drugo končnico, vam svetujemo še registracijo priljubljenih domen .eu in .net.