5 nasvetov za izbiro domenske končnice

Če se vam domenska končnica zdi le nujno zlo, ki dopolnjuje ime vaše spletne strani, potem je čas, da pričnete nanjo gledati v drugačni luči. Končnica namreč ni zgolj skupek dveh ali treh odvečnih črk za piko, temveč je oznaka kategorije, v katero se uvršča spletna stran.

Če bi splet razdelali, bi na podlagi končnic strani hitro razvrstili na tiste, ki predstavljajo različne tipe strani: vladne, nevladne, povezane s spletnimi tehnologijami, slovenske in druge nacionalne, informativne, zabavne …

Razlikovanje zaradi spletnih končnic nam na primer daje vedeti, da je na primer slovenija.gov vladna stran, slovenija.travel turistična stran, slovenija.edu izobraževalna stran, slovenija.video stran s posnetki in tako naprej.

Kako torej izbrati pravo domensko končnico, da bomo z njo povedali tisto, kar nam je v interesu, ter se uvrstili v primerno kategorijo?

1. Pomembna sta jezik in geografska lega.

Če boste imeli stran v slovenskem jeziku, namenjeno uporabnikom iz Slovenije, potem je zagotovo prva izbira nacionalna končnica .si. Kadar so uporabniki iz druge države in bodo vsebine v njihovem jeziku, izberite nacionalno končnico izbrane države.

V primeru, da ciljate na evropski trg in bodo uporabniki iz različnih evropskih držav, vsebine pa bodo v njihovih jezikih, izberite .eu. Kadar ste se odločili za globalen nastop in bo stran (običajno) v angleščini, se velja odločiti za .com, lahko pa tudi za .net.

2. Splošne domenske končnice uporabljajte v skladu s pomenom.

Generične oziroma splošne domenske končnice, ki so uporabne ne glede na jezik in prostor, so poleg .com še .net, .org, .info, .biz … Izberemo jih glede na to, ali gre za komercialno spletno stran (.com), za stran neke (nevladne) organizacije (.org), za stran, povezano z medmrežjem oziroma spletom in IT (.net), informativno stran (.info) ali poslovno stran (.biz).

Napačna uporaba teh končnic je zavajajoča! Macek.org je tako lahko stran društva, ki skrbi za reševanje zavrženih živali, macek.net pa je lahko stran podjetja Janez Maček s.p., ki se ukvarja s spletnimi rešitvami.

3. Ne bojte se tematskih domen.

Tematske domenske končnice ne povedo ničesar o jeziku ali geografski legi, lahko pa za to poskrbi sam osrednji del domene. Pri ljubljana.casino ali loncarstvo.art tako ni nobenih neznank. Tisto, zaradi česar so tematske domene odlične, je takojšnja kategorizacija glede na vsebino – vsaj v večini primerov. Ko uporabnik vidi naslov s končnico .taxi, .ski, .fitness in podobno, takoj ve, na kaj se nanašajo vsebine na spletni strani.

Seveda pa je nekatere tematske domenske končnice mogoče uporabljati tudi za različna področja: .top ali .xyz lahko pokrivata številna področja, saj ju lahko interpretiramo zelo široko. Tako je na primer tudi .live lahko končnica strani, ki se ukvarja z naravnim stilom življenja, z nasprotovanjem splavu, življenjem v določenem kraju, duhovnim življenjem …

4. Pri tematskih končnicah ne pozabite na jezik in ciljno skupino.

Tematske domene pomagajo pri razpoznavanju vsebin, prav tako pa nudijo možnost, da smo drugačni, da naslov naše spletne strani zveni sveže in zanimivo. Vendar je treba paziti, da je tematska končnica primerna za jezik. Uporabljamo tiste, ki predstavljajo izraze, ki ljudem niso tuji oziroma se uporabljajo v posameznem jeziku kot tujke ali kot del pogovornega jezika in slenga.

Končnica .top je na primer sprejemljiva in najstniki bodo zanjo zelo dovzetni, starejši pa ne. Končnica .surf bo med ljubitelji vodnih športov dobro sprejeta, med pristaši tetoviranja se bo bolje obnesla .tattoo. Besed, ki se slišijo neznane in tuje, pa raje ne uporabljajte.

5. Domensko končnico kombinirajte z osrednjim delom domene.

Naslov spletne strani je lahko še bolj domiseln in si ga uporabniki zapomnijo še hitreje, če poskrbite za zanimivo kombinacijo, kjer uporabite dobro izbrano končnico. Domena .si je že sama so sebi takšna, saj gre za obliko glagola biti: neverjetna.si, velik.si, lacen.si.

Enako se lahko uporabi tudi končnico .je (soncek.je, zanimivo.je) ali .bi (spal.bi, shujsal.bi). Še več možnosti pa ponujajo tematske končnice: ljubljanski.taxi, irski.pub, zobozdravstveni.center, veganski.market …

Bodite kreativni in odlična domena vam zagotovo ne uide!