Podaljšanje domene – dobro je vedeti …

Če ste se že kdaj srečali z registracijo domene, zagotovo veste, da vam ta pripada le za določeno časovno obdobje. V kolikor jo po poteku obdobja še vedno želite uporabljati, pa morate opraviti podaljšanje domene. To pomeni, da registrarju, pri katerem imate domeno registrirate, plačate za podaljšanje. Ta pa nato pri vrhovnem registrarju poskrbi, da vam domena dejansko pripada še za naslednje časovno obdobje.

Za koliko časa opravite podaljšanje domene, je odvisno od vas. Vendar pa pri tem veljajo omejitve, ki se nanašajo na posamezne domenske končnice. V večini primerov lahko tako podaljšanje kot tudi registracijo opravite za 10 let, v drugih pa za 5 let ali manj. Naj naštejemo nekaj najbolj priljubljenih domen in zraven podamo informacijo, za koliko let lahko domeno registrirate ali podaljšate:

  • .SI – 5 let
  • .COM – 10 let
  • .NET – 10 let
  • .EU – 10 let
  • .HR – 5 let
  • .DE – 1 leto

Kaj se zgodi, če domena po poteku ni pravočasno podaljšana?

Ko domena poteče, preide v stanje karantene. To je stanje, ko sicer še pripada lastniku oziroma nosilcu (vam), vendar ni več aktivna. Z drugimi besedami – spletna stran na domeni in vsi e-poštni predali, vezani na domeno, z dnevom poteka prenehajo delovati.

Ko je domena v karanteni, jo kot njen nosilec še vedno lahko podaljšate. Koliko časa domena ostane v karanteni, je odvisno od domenske končnice. Prav tako je od domenske končnice oziroma od vrhovnega registrarja odvisno, ali se pri obuditvi domene iz karantene lahko pojavijo dodatni stroški.

Za domeno .SI velja, da karantena traja 30 dni, v tem obdobju pa jo nosilec lahko obudi brezplačno. Za podaljšanje domene je torej potrebno plačati le ceno, ki jo ima za podaljšanje postavljen registrar. Za domene .COM, .NET in .ORG pa se domena v karanteni običajno zadrži od dveh do treh mesecev, z obuditvijo iz karantene pa so pogosto povezani tudi dodatni stroški. Dlje kot je domena v karanteni, višji stroški za obuditev nastanejo.

Zelo pomembno torej je, da na podaljšanje domene ne pozabite. Ne le, da vam bo v takšnem primeru prenehala delovati spletna stran (in e-pošta), temveč boste za obuditev iz karantene morda morali plačati tudi visoko ceno. Lahko tudi več 100 €.

Kako NE pozabiti na podaljšanje domene?

V kolikor bi na podaljšanje domene pozabili, še zdaleč ne bi bili prvi, ki bi se vam to pripetilo. Pravzaprav se to dogaja zelo pogosto, glavni razlogi za to pa so naslednji:

  • Nosilec domene za kontaktni e-poštni naslov uporablja takšnega, ki ga ne pregleduje redno.
  • Nosilec domene za kontaktni e-poštni naslov uporablja takšnega, ki sploh ne obstaja več.
  • Nosilec domene s podaljšanjem domene toliko časa odlaša, da na koncu nanj pozabi.

Zelo pomembno je, da ob registraciji domene podate kontaktni e-poštni naslov, ki ga redno uporabljate. Prav tako morate biti prepričani, da ga boste redno uporabljali tudi v prihodnje (npr. čez 5 let). Priporočamo vam, da uporabite svoj Gmail e-poštni naslov, ne pa npr. naslov, ki je vezan na neko drugo vašo domeno (primer: miha@moja-domena.net). Če vam bo ta domena potekla, tudi do e-poštnega predala ne boste mogli več dostopati, kar pomeni, da ne boste prejeli obvestila registrarja o podaljšanju domene.

Ali je podaljšanje domene dražje od registracije?

Odgovor je odvisen od cenovne politike posameznega registrarja. Pri veliki večini je res tako, da podaljšanje domene stane več od registracije. Pri nekaterih pa je sama registracija toliko dražja, da si za podaljšanje lahko privoščijo enako ceno.

Pred registracijo domene se prepričajte, koliko vas bo stalo njeno podaljšanje, da ne boste kasneje presenečeni. Prav tako vam svetujemo, da preverite, koliko popusta boste deležni, če domeno registrirate za daljše časovno obdobje, npr. za 5 let.

Ste prepričani, da boste želeno domeno uporabljali dlje časa? Potem je registracija za daljše obdobje vsekakor na mestu. Ne le, da boste deležni ugodnejše cene, vendar na podaljšanje domene več let ne boste mogli pozabiti.