5 najpogostejših nacionalnih domen

Ste vedeli, da ima prav vsaka država svojo domeno? Res je, nacionalne domene so namreč tiste, ki pripadajo posamezni državi ali geografskemu teritoriju. Po številu različnih domenskih končnic gre za drugo največjo skupino, v katero je uvrščenih približno 250 domen. Največjo skupino predstavljajo novejše tematske domene (trenutno jih je okoli 1.200), najmanjšo pa generične, v katero sodijo .COM, .NET, .ORG in podobne.

V današnjem prispevku se bomo osredotočili na nacionalne domene. Natančneje, preverili bomo, katere izmed njih so registrirane največkrat. Na koncu pa bomo preverili še, kako s številom registracij kaže pri nam dobro poznanih domenah .SI in .EU.

1. Domena .CN

Zagotovo ni veliko presenečenje, da domena Kitajske s končnico .CN zaseda prvo mesto. Po podatkih Verisign za drugo četrtletje 2017 jih je registriranih kar 21,4 milijona. Če upoštevamo, da je Kitajcev milijardo in pol, hkrati pa zgolj teoretično predpostavimo, da so vse .CN domene dejansko registrirali prebivalci Kitajske, pridemo do izračuna, da ima vsak sedemdeseti Kitajec svojo .CN domeno.

2. Domena .TK

Ste že slišali za domeno .TK? Razmišljate, da gre morda za Turčijo, hkrati pa ste povsem presenečeni, da se je domenska končnica uvrstila tako visoko? Ne, .TK ne pripada Turčiji, temveč majhni otoški državici sredi Pacifiškega oceana, ki sicer spada pod ozemlje Nove Zelandije. Domena se lahko z visokim številom registracij (19,1 milijona) pohvali zato, ker je njena registracija brezplačna. Še preden zamika tudi vas, naj povemo, da ima cel kup nekih omejitev in slabosti, zato vam priporočamo, da nanjo kar hitro pozabite.

3. Domena .DE

Čeprav se Nemčija po številu prebivalcev uvršča na 16. mesto, po velikosti države pa šele na 63., je po številu registriranih nacionalnih .DE domen uvrščena na visoko tretje mesto. Konec koncev gre le za gospodarsko velesilo Evrope z močno razvitim trgom, kar se odraža tudi na spletu. V drugem četrtletju 2017 je bilo vseh registriranih .DE domen 16,2 milijona, velja pa omeniti, da je domena zelo priljubljena tudi med slovenskimi podjetji, ki poslujejo na nemškem trgu.

4. Domena .UK

Domena .UK zastopa Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, kamor sodijo Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska. Po številu prebivalcev je država na 21. mestu, po velikosti pa na 79. Po podatkih Verisign naj bi bilo registriranih 10,7 milijona .UK domen, sicer pa sta na lestvici najbolj registriranih domen še dve generični. Na prvem mestu je seveda domena .COM (129,2 milijona), na petem pa .NET (15,1 milijona). Tako .UK na lestvici vseh domen zaseda šesto mesto, na lestvici nacionalnih pa četrto.

5. Domena .RU

Rusija, daleč največja država na svetu, se po številu registriranih nacionalnih domenah uvršča šele na peto mesto. Registriranih naj bi bilo 6,4 milijona .RU domen, kar je približno 2,5-krat manj, kot je registriranih .DE domen. Če pomislimo, da Rusija še zdaleč ni tako razvita kot Nemčija, hkrati pa je dobršen del Rusije redko poseljen (npr. Sibirija), podatek o številu registriranih domen niti ni presenetljiv.

In kje sta slovenska .SI ter evropska .EU?

Za konec pa si poglejmo še, na katerih mestih se nahajata slovenska domena .SI ter evropska .EU. Pa začnimo kar s slednjo, ki je uvrščena precej višje. Domena .EU je že znotraj deseterice najpogosteje registriranih, in sicer zaseda osmo mesto z že skoraj 3,8 milijona registracij.

Za domeno .SI žal nismo našli podatka, katero mesto zaseda, lahko pa vam povemo, da je trenutno registriranih približno 126 tisoč domen s slovensko nacionalno končnico. Ste k relativno visoki številki za tako majhno državo prispevali tudi sami?