Trendi tematskih domen

Večina ljudi ob omembi domenskih končnic še vedno najprej pomisli na prve domenske končnice .COM, .ORG in .NET, ki so na voljo že od leta 1985. Zelo priljubljene so postale tudi nacionalne končnice .DE, .UK, .FR ipd., pri nas pa tudi .SI in .EU. Pravi razcvet pa se je v zadnjih letih zgodil na področju tematskih domen. Trenutno jih je registriranih že skoraj 12 milijonov. Več kot polovico registriranih predstavlja končnica .XYZ, kar jo uvršča na 8. mesto med vsemi domenami na svetu.
ICANN – organizacija, ki je odgovorna za registracijo novih končnic, dobi vsako leto več zahtevkov za nove končnice. V zadnjih dveh letih je bilo dodanih več kot 500 novih, skupaj pa jih je na voljo že okoli 900.

Velika ponudba povzroča tudi veliko zmede. Že veste katero izbrati za svojo spletno stran?

Izberite pravo tematsko končnico

Z izbiro ustrezne domene lahko uspešno povečate prepoznavnost na spletu. Poglejmo si samo nekaj primerov, kjer lahko samo iz domene razberete, kakšna vsebina vas čaka na spletni strani:

  • mug.design
  • car.rent
  • bike.parts
  • johnsons.family
  • tango.club
  • pets.online
  • tech.support

Z uporabo ustrezne tematske domene lahko ustvarite nepozabno in prepoznavno ime, ki si ga bodo vaši obiskovalci zelo hitro zapomnili. To bo pripomoglo k večjemu obisku na strani, kar lahko pripelje do povečanja prodaje in uspešnega grajenja blagovne znamke na spletu.

Tudi cena je pomembna

Pri izbiri tematske domene morate biti pozorni tudi na cene. Le-te se gibljejo od nekaj € do več sto € na leto. Najbolj priljubljeno končnico .XYZ lahko dobite za okoli 11 € na leto, drugo najbolj priljubljeno .TOP za okoli 10 € na leto, strošek domene .LUXURY pa na letni ravni znaša več kot 500 €. V primeru, da vam nobena od domenskih končnic ne ustreza, pa lahko pri ICANN zaprosite za lastno tematsko domeno, kar vas bo stalo okoli 165.000 €.

Najbolj priljubljene tematske domene

Za konec si poglejmo še seznam desetih najbolj priljubljenih tematskih domen:

Domenska končnicaŠtevilo registracij
.XYZ> 6.200.000
.TOP> 2.600.000
.WANG> 1.060.000
.WIN> 948.000
.CLUB> 798.000
.SITE> 411.000
.VIP> 410.000
.LINK> 400.000
.BID> 372.000
.XIN> 327.000

Celoten seznam najbolj priljubljenih tematskih domen si lahko ogledate na https://ntldstats.com/.