5 nasvetov, kako izbrati domeno za blog

Izbira prave domene za vaš blog je ključnega pomena in pomemben korak k uspešni predstavitvi na spletu. Predstavljajte si, da je ime domene blagovna znamka vašega bloga. Sprememba blagovne znamke je vedno zahtevna, tudi če gre samo za domeno. Zato je vredno upoštevati spodnje nasvete, preden se znajdete v težavah in ugotovite, da ste izbrali napačno ime.

Kaj je treba upoštevati pri izbiri imena domene?

Izbira imena za domeno se morda zdi zapletena, vendar ni, če se držite nekaj preprostih navodil. Pripravili smo seznam nasvetov, ki jih je vredno upoštevati pri izbiri imena domene za vaš blog.

1. Ključne besede

Gre za enega pomembnejših elementov pri izbiri ustrezne domene. Dobre ključne besede tudi pomagajo, da bo vaša stran višje uvrščena v iskalnikih. Največkrat težava nastane pri tem, da so dobra imena že zasedena ali pa predstavljajo visok strošek registracije. Zaradi vedno večje možnosti izbire dodatnih domenskih končnic pa vseeno obstaja možnost, da boste našli domeno, ki jo želite. Če se na primer ukvarjate s prodajo vrtnih pripomočkov, potem morate to povedati tudi s svojo domeno. Primerna domena bi bila na primer vsezavrt.com.

2. Ustvarjanje blagovne znamke

V iskanju ključne besede včasih pozabimo na svoje obiskovalce in ciljno skupino. Poskrbeti morate, da bo vaša domena privlačna in zapomljiva. Na ta način se bodo uporabniki vračali na vašo stran.

3. Dolžina, vezaji, šumniki …

Krajša, kot je domena, bolj je zapomljiva, ampak vseeno ne registrirajte domene samo zato, ker je kratka. Brez pomena bo, če boste imeli npr. domeno tgfjo.com, kar ne predstavlja vašega bloga. V primeru daljših imen lahko uporabite vezaj, vendar se mu poskušajte izogibati, saj z njim zmanjšate vrednost svoje domene. Izogibajte se tudi šumnikom, ker lahko izgubite vse potencialne obiskovalce iz tujine. Težava namreč nastane pri vpisovanju domene na tipkovnicah, ki ne podpirajo šumnikov.

4. Domenska končnica

Najbolj priljubljena je .COM, vendar ni potrebno, da se omejujete samo nanjo. Izberite tako, ki najbolje predstavlja vaš blog. Za slovenski blog vam priporočamo domeno .SI, če pa boste objavljali informativne vsebine, vam priporočamo tudi izbiro domene .INFO. Če se ne morete odločiti, katera je prava za vas, je .COM vedno odlična izbira.

5. Orodja za preverjanje in registracijo domene

Na spletu je na voljo kar nekaj strani, ki vam omogočajo preverjanje prostih domen. Od slovenskih vam najbolj priporočamo preveri.si. Na strani boste lahko z enim klikom preverili, ali je vaša domena še prosta, kje lahko poceni registrirate domeno in ostale lastnosti, povezane z domeno. Od tujih vam priporočamo domai.nr. Omogoča vam pregled prostih domen, obenem pa tudi lahko vidite, kako bo vaša domena videti z različnimi domenskimi končnicami.