Urejanje domen v nadzorni plošči cPanel

Nadzorna plošča cPanel je, gledano globalno, daleč najbolj priljubljena. Veliko strokovnjakov vam bo pritrdilo, da gre za najboljšo nadzorno ploščo, katero bi moralo uporabljati praktično vsako podjetje, ki omogoča zakup spletnega gostovanja. Številne funkcionalnosti, enostavnost uporabe in dober pregled nad paketom gostovanja so le trije razlogi, zakaj je cPanel danes tako široko zastopana nadzorna plošča.

V nadaljevanju vam predstavljamo osnovne funkcionalnosti nadzorne plošče cPanel, ki jih boste po vsej verjetnosti kdaj morali uporabljati tudi sami. Brez skrbi, vse je popolnoma enostavno in zelo intuitivno.

Upravljanje z datotekami in podatkovnimi bazami

Če želite dostopati do datotek, ki sestavljajo vašo spletno stran, lahko to storite prek nadzorne plošče cPanel. Poiščite ikono ‘Upravitelj datotek’, kliknite nanjo, nato pa na levi strani izberite public_html. Na desni strani se vam bodo prikazale mape, v katerih se nahajajo datoteke. Datoteke lahko preprosto prenesete na svoj računalnik, prav tako pa jih z računalnika lahko prenesete na strežnik. Če prenašate več datotek naenkrat, vam svetujemo, da datoteke najprej arhivirate in jih šele nato prenesete. Na ta način bo prenos opravljen mnogo hitreje.

Poleg dostopa do datotek vam nadzorna plošča cPanel nudi tudi hiter dostop do podatkovnih baz. Izberite povezavo phpMyAdmin. Na levi strani boste videli vse podatkovne baze vašega paketa spletnega gostovanja, s klikom na posamezno pa bazo lahko urejate, ji spreminjate ali dodajate nove spremenljivke, urejate vrednosti, prav tako pa lahko baze uvažate in izvažate.

Dodane domene, parkirane domene, poddomene in preusmeritve

Vsak paket gostovanja ima eno nosilno domeno. Če želite na svojem paketu gostovati več domen, boste preostale morali dodati kot dodane domene. Povsem enostavno. Kliknite na ikono ‘Dodane domene’, vpišite domeno, izberite poljubno geslo (najverjetneje ga ne boste nikoli potrebovali) in izbiro potrdite. Nadzorna plošča vam nudi tudi možnost dodajanja parkiranih domen – to so domene, usmerjene na nosilno domeno. V kolikor obiskovalec obišče parkirano domeno, se mu prikaže spletna stran, ki je postavljena na nosilni domeni. Poleg dodajanja dodanih in parkiranih domen imate tudi možnost dodajanje poddomen in preusmeritev.

Namestitev SSL certifikata

Na svoje spletno mesto lahko prek nadzorne plošče cPanel dodate SSL certifikat, ki skrbi za varnost prenosa podatkov. Vsi podatki, ki se pošiljajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci, so namreč šifrirani. Uporaba SSL certifikatov je obvezna za spletne trgovine, v katerih je možno za storitev oz. izdelek plačati s kreditno kartico, priporočljiva pa za prav vsa spletna mesta, saj SSL certifikat pomaga pri boljših uvrstitvah v iskalniku Google. V nadzorni plošči cPanel lahko SSL certifikat namestite s klikom na ‘SSL/TLS upravitelj’. Prav tako pa lahko za pomoč povprašate ponudnika gostovanja oz. podjetje, pri katerem ste SSL certifikat zakupili.

Dostop do varnostnih kopij

Nekateri ponudniki spletnega gostovanja redno izdelujejo varnostne kopije spletnih strani vseh svojih naročnikov. Tudi do teh dostopate v nadzorni plošči cPanel, ki nudi možnost dostopa do varnostnih kopij datotek, podatkovnih baz, e-pošte in nekaterih drugih nastavitev, ki pa jih najverjetneje ne boste potrebovali.