COM ali NET domena?

Želite postaviti spletno stran, vendar niste prepričani, ali bi jo postavili na COM ali NET domeno? Če vam kaj pomaga, vam lahko povemo, da pri tem kolebanju še zdaleč niste edini. Obiščite kakšen domač ali tuj forum o domenah in videli boste, o čem govorimo. Debat o tem, ali je boljša COM ali NET domena, je bilo že ‘nešteto’, pa vendar se še vedno pojavlja eno in isto vprašanje: »Naj registriram COM ali NET domeno?«

Kdo je ciljna publika?

Najprej se morate prepričati, da je izbira COM ali NET domene sploh prava. Obstaja namreč še veliko drugih domenskih končnic, je pa res, da sta omenjeni dve daleč najbolj uporabljeni. No, tudi nekaj nacionalnih je zelo priljubljenih – če imate namen ciljati na nemško govoreče občinstvo, nimate kaj veliko za razmišljati – registrirajte domeno DE, šele v kolikor ne dobite dobrega imena, pričnite razmišljati o registraciji COM ali NET.

Kaj pa, ko ciljate na slovensko govoreče prebivalstvo? V tem vam svetujemo registracijo vrhnje domene SI. Že res, da je na spletu moč opaziti zelo veliko število COM in NET domen s slovensko vsebino, a roko na srce – domena SI je že v osnovi namenjena slovenskim spletnim stranem, zato bo najbolje, da to upoštevate. Zopet pa velja kot v prejšnjem primeru – če bodo vsa dobra domenska imena že zasedena, registrirajte COM oziroma NET domeno, lahko pa preverite tudi možnost z domensko končnico EU.

In ko gre za spletno stran v angleščini?

Ko gre za spletno stran v angleškem jeziku, izbira nacionalne domene več ali manj odpade. Na voljo so vam številne generične, a dejstvo je, da se v večini primerov nobena ne obnese tako dobro kot COM ali NET. Katero izmed njiju torej registrirati?

Če boste opazili, da je izbrano ime možno registrirati v povezavi z obema domenskima končnicama, to kar hitro naredite. S tem se boste zavarovali pred konkurenco. Le malokomu se ponudi možnost registracije obeh vrhnjih domen, saj je ogromno število domenskih imen že zdavnaj registriranih.

Kaj pa, če nista prosti obe domeni? Potem se ravnajte po pravilu: »Najprej COM, nato NET.« Izmed omenjenih domenskih končnic uživa COM največje zaupanje. COM domen je na spletu daleč največ, zato so uporabniki spleta nanje povsem navajeni in končnici povsem zaupajo. Sicer tudi končnica NET vzbuja zaupanje, a treba je priznati, da je COM domena le kraljica med vrhnjimi domenami. Kdor naleti na odlično domensko ime s končnico COM, je pravi srečnež. Na takšni domeni lahko postavi spletno stran, prav tako pa jo lahko proda na eni izmed številnih spletnih strani, kjer potekajo dražbe domen. Za najboljše domene se da iztržiti tudi več 100 tisoč evrov.

Torej, če še enkrat podamo končni odgovor – vsekakor naj ima prednost pri registraciji domena COM. V kolikor pa je ime, ki se vam dopade, prosto samo v povezavi s končnico NET, se nikar ne obotavljajte – registrirajte vrhnjo domeno NET in na COM brez kančka slabe vesti pozabite.