Do spletne strani v 5 korakih

Če ravno razmišljate o svoji lastni spletni strani, vendar ne veste, kje sploh začeti, ste se znašli na pravi strani. V današnjem prispevku bomo namreč razložili, za kaj vse morate poskrbeti, da lahko postavite svoje spletišče. Domena je namreč le osnova, poleg nje pa si boste morali priskrbeti tudi strežnik, kjer bo vaša spletna stran gostovala. Pa pojdimo kar lepo oz začetka.

1 – Registracija domene

Na povezavi si oglejte, kaj točno pomeni registracija domene, kako se jo izvede in kje jo je najbolj smiselno opraviti. Ko boste imeli domeno registrirano, bo na vrsti zakup spletnega gostovanja.

2 – Spletno gostovanje

Vsako spletno stran sestavlja vsaj ena datoteka, zelo velika verjetnost pa je, da bo vaša stran sestavljena iz več datotek ter vsaj ene podatkovne baze. Te datoteke in vsaj eno bazo pa boste morali naložiti na nek računalnik oziroma strežnik, ki je 24 ur na dan povezan z internetom. Storitev zakupa takšnega strežnika imenujemo spletno gostovanje, ki ga ponujajo tako domači kot tuji ponudniki. Verjetno vas zanima, kakšna je cena. Odvisno sicer od zahtev spletne strani, najbrž pa bo v vašem primeru najprimernejše deljeno gostovanje, za katerega boste odšteli nekje od 30 do 50 € letno.

3 – Nastavitev DNS zapisov

Ko boste registrirali domeno, boste verjetno dobili tudi dostop do naročniškega centra na spletni strani registrarja. Tam lahko za izbrano domeno nastavite DNS zapise, ki povejo, na kateri strežnik je usmerjena domena. Domeno torej usmerite na strežnik ponudnika, pri katerem ste zakupili spletno gostovanje. Če ne boste znali, povprašajte ponudnika gostovanja, katere DNS zapise morate vnesti, registrarja pa prosite, da domeni vpiše te zapise. Tako bosta domena in spletno gostovanje povezana. V kolikor boste spletno gostovanje zakupili pri istem ponudniku, kjer ste registrirali domeno, pa bo domena s strežnikom najbrž že povezana.

4 – Hitra namestitev sistema za postavitev spletne strani

Ponudnik spletnega gostovanja vam bo po opravljenem nakupu storitve gostovanja verjetno dal dostop do nadzorne plošče (cPanel, Plesk, DirectAdmin, …). Poglejte, če v njej najdete zbirko aplikacij Softaculous. Pravzaprav bo najbolje, da že pred zakupom gostovanja ponudnika vprašate, če boste imeli dostop do omenjene zbirke, saj Softaculous omogoča povsem enostavno in hitro namestitev spletne strani.

Priporočamo vam, da za namestitev spletišča uporabite CMS WordPress, če pa ste napreden uporabnik, lahko preizkusite tudi Drupal ali Joomlo. Prav tako boste v Softaculousu našli sisteme za postavitev spletne trgovine. Namestitev sistema za postavitev spletne strani je enostavna, saj od vas zahteva le nekaj klikov in izpolnjenih polj.

5 – Postavitev spletne strani

Denimo, da ste upoštevali naš predlog in v Softaculousu izbrali WordPress. Odločitev je še posebej smiselna za vse začetnike, saj je sistem uporabniku izjemno prijazen. Znotraj sistema boste lahko dostopali do ogromnega števila grafičnih predlog, izbrano pa boste lahko namestili z le enim klikom. Poleg grafične predloge pa boste preprosto namestili tudi vtičnike, ki bodo vašo stran naredili še bolj funkcionalno. Priljubljeni vtičniki so predvsem vtičniki za optimizacijo strani, vnos fotogalerije, kontaktnega obrazca, pohitritev strani z uporabo predpomnjenja, varnostni vtičniki ipd. Omejitev skorajda ni, večino grafičnih predlog in vtičnikov pa boste, kot tudi sam sistem WordPress, dobili brezplačno.