Prednosti in pomanjkljivosti domen s šumniki

Od leta 2010, in sicer bolj natančno od 20. oktobra tega leta, je možno registrirati tudi nacionalne vrhnje domene .si s šumniki. Takrat je bilo povpraševanje po novih domenah zares veliko, saj je bilo po podatkih Arnesa že v prvi uri, ko je bilo domeno s šumniki možno registrirati, registriranih skoraj 2000 domen. Danes število na novo registriranih domen seveda ne narašča več tako hitro, predvsem zaradi dejstva, da je večje število posameznikov in podjetij že pred noviteto imelo ugledanih kar nekaj odličnih imen, ki so jih nato prodajali dalje po višjih cenah, kot so zanje plačali sami.

Brez pomislekov lahko trdimo, da so domene s šumniki danes precej manj priljubljene kot klasične domene brez šumnikov, za kar obstaja kar nekaj razlogov. Še preden pa si pogledamo pomanjkljivosti domen s šumniki, si oglejmo nekaj njihovih prednosti.

Prednosti domen s šumniki

1. Največja prednost je brez dvoma njihova mnogo večja dostopnost, saj je število registriranih .si domen brez šumnikov zares visoko. To hkrati tudi pomeni, da so vsa boljša imena, v mislih imamo predvsem generična, že registrirana. Domen s šumniki pa se lastniki spletnih strani še vedno več ali manj izogibajo, zato morda prav vi najdete odlično prosto domeno, ki bi jo lahko uporabili za vaš projekt.

2. Čeprav ni ravno prednost, pa omenjeno ugotovitev lahko uvrstimo v ta del prispevka. Po narejenih več raziskavah podjetij, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani, je videti, da se domene s šumniki enako dobro uvrščajo med rezultati iskanja kot domene brez šumnikov. Res je, da jih na prvih straneh ne vidimo prav pogosto, kar pa je posledica ne tako množične uporabe in nižje starosti (starejše domene se so v iskalniku načeloma pozicionirane bolje).

Slabosti domen s šumniki

1. Glavna slabost domen s šumniki je zagotovo v tem, da ljudje nanje po skoraj petih letih uporabe še vedno niso navajeni. Če bi nekomu ustno naročili, naj si ogleda spletno stran čepica.si, bi najverjetneje v URL vrstico vpisal cepica.si.

2. Druga slabost je povezana z obiskom iz tujine. Tujci na tipkovnicah večinoma nimajo šumnikov, zato so zanje takšne spletne strani nekoliko težje dosegljive – z direktnim vpisom URL-ja je dostop do domene praktično nemogoč. Po drugi strani pa je res, da spletna stran, ki ima v domeni šumnik, najverjetneje ne bo ciljala na tuje obiskovalce.

3. Tretja, a še vseeno precejšnja pomanjkljivost, pa je povezana z elektronskimi predali, ki so vezani na domeno (primer: moja@čepica.si). Ker večina poštnih strežnikov ne zna pravilno obdelati domen s šumniki, so takšne domene za te namene praktično neuporabne.

Kakšne pa so vaše izkušnje z domenami s šumniki?