Domena .COM

10 zanimivosti o domeni .COM

Domenska končnica .COM velja za daleč najbolj priljubljeno domeno na svetu. Spada med generične domene (gTLD), kamor uvrščamo tudi .NET, .ORG, .INFO in nekatere druge. V današnjem prispevku vam bomo razkrili 10 zanimivosti o domeni .COM, za katere najbrž še niste vedeli.

1. Vrhovni registrar domene .COM je organizacija Verisign, ki je bila ustanovljena leta 1995. Njen sedež se nahaja v mestu Reston v Virginiji, sicer pa organizacija trenutno zaposluje okoli 950 ljudi.

2. Podatki za zadnje četrtletje 2017 kažejo, da je registriranih že skoraj 132 milijonov domen s končnico .COM. Na drugem mestu je kitajska .CN, ki močno zaostaja. Trenutno naj bi jih bilo registriranih 21,4 milijona.

3. V zadnjem četrtletju 2017 je bilo registriranih 9 milijonov novih .COM in .NET domen. To je nekoliko več kot v istem obdobju eno leto poprej, ko jih je bilo registriranih 8,8 milijona.

4. Po podatkih Domain Name Journal je povprečna prodajna cena 10 najdražjih .COM domen znašala visokih 469 tisoč dolarjev.

5. Besede, ki so se v zadnjem četrtletju 2017 najpogosteje pojavljale v domenskih imenih pri domenah .COM, so coin, crypto, bit, block, chain, bitcoin, coins, marijuana, blockchain in currency. Kar devet od desetih besed je torej povezanih s kriptovalutami.

6. Približno 13 % vseh registriranih .COM domen je zelo kratkih – v teh primerih so domenska imena sestavljena iz petih ali šestih znakov.

7. Ste vedeli, da je bila domena Google.com registrirana čisto po »nesreči«? Mišljena je bila namreč registracija domene Googol.com, vendar je prišlo do napake v komunikaciji.

8. Prva domena s končnico .COM, ki je bila kadarkoli registrirana, je bila Symbolics.com. Registracija je bila opravljena 15. marca 1985.

9. Tri najdražje .COM domene, ki so bile kadarkoli prodane, so naslednje: Vacationrentals.com (35 milijonov dolarjev), Carinsurance.com (49,7 milijona dolarjev), Cars.com (872 milijonov dolarjev).

10. Razmišljate o tem, da bi registrirali tričrkovno .COM domeno? Žal ste več kot 20 let prepozni, saj so že od leta 1997 vse zasedene.