Ime domene

Vpliv imena domene na SEO

Ima ime domene vpliv na optimizacijo spletne strani za iskalnike (SEO)? To je eno izmed najpogostejših vprašanj, ko se odločamo za registracijo nove domene. V tokratni objavi smo za vas poiskali odgovor na to vprašanje, dodatno pa boste izvedeli še, kako novejše, tako imenovane tematske domene vplivajo na uvrstitve med rezultati iskanj.

Ali imajo domene vpliv na SEO?

Nova spletna stran je v očeh Googla in drugih iskalnikov kot nepopisan list papirja. Glede na zapis na uradnem Google blogu imata dve na novo registrirani domeni povsem enako vrednost, če je vsebina na obeh straneh enako relevantna in imata enako število kredibilnih povratnih povezav. Na primer, med domenama flower.garden in flower-garden-rusty.com v očeh Googla ni nobene razlike, če imata enako kakovostno vsebino in povezave.

Torej, ima ime domene vpliv na SEO? Posreden vpliv zagotovo ima. Glede na raziskavo podjetja Radix FZC domene, ki vsebujejo ključno besedo, pomagajo spletni strani, da dobi povratne povezave, ki so povezane s to besedo. Za primer vzemimo domeno flower.garden. Takšna domena ima večjo verjetno, da bo pridobila relevantne povratne povezave z drugih spletnih stran, kot pa jo ima domena, ki v svojem imenu vključuje npr. ime podjetja.

Vseeno pa je treba vedeti, da domenska končnica nima neposrednega vpliva na SEO. Iskalniki namreč pri razvrščanju strani upoštevajo druge dejavnike, kot so relevantnost vsebine na spletni strani, hitrost nalaganja spletne strani, povezave, obiskanost itn.

Kako novejše domene vplivajo na uvrstitve med rezultati iskanj?

Tematske domenske končnice, kot so .store, .shop, .marketing in druge, pomagajo podjetjem, da lahko registrirajo domeno, ki vsebuje prepoznavno ključno besedo. Z njihovo uporabo je spletnim uporabnikom hitro jasno, kakšna vsebina se nahaja na spletni strani. Na ta način je domena lažje zapomljiva.

Če se vrnemo na današnji primer, flower.garden je lažje zapomljiva kot flower-garden-rusty.com. Zato takšna domena na stran pridobi več obiskovalcev. Več kot imate obiska, višje vas tudi uvršča Google, saj vašo stran za določeno vsebino smatra kot bolj relevantno.

Poleg obiska na strani pa na vpliv domen in uvrstitev med rezultati iskanj vplivajo še nekateri drugi dejavniki: povratne povezave in ključne besede, zaznavanje uporabnika ter glasovno iskanje.

1. Povratne povezave in ključne besede

Študija, ki so jo septembra 2017 opravili pri SEO agenciji Stone Temple, je pokazala, da povratne povezave iz avtoritativnih in kredibilnih strani izboljšajo SEO uvrstitve.

Eden od elementov povratnih povezav, ki pomaga pri višjih uvrstitvah, je tudi sidrno besedilo (tekst, ki vsebuje povezavo). Bolj kot je sidrno besedilo relevantno, večji pomen ima za SEO. Kljub temu je potrebna naravna raznolikost sidrnih povezav, saj v nasprotnem primeru spletni iskalniki lahko stran kaznujejo z nižjimi uvrstitvami.

2. Zaznavanje uporabnika

V primeru, da ima posamezna spletna stran relevantno vsebino in se uvršča visoko, je zelo pomembno še, kakšno je ime domene. Če recimo domena flower-garden-shop44.com upošteva večino SEO pravil, pa je vprašanje, če bodo uporabniki kliknili nanjo. Na prvi pogled namreč deluje kot stran z nezaželeno vsebino.

Po drugi strani pa flower.garden deluje bolj kredibilno in zato več uporabnikov klikne nanjo. Kot smo že zapisali, če določeno stran obiskuje več ljudi, Google takšno stran razume kot relevantno, zato jo med rezultati iskanj uvršča višje.

3. Glasovno iskanje

Živimo v času, ko vedno večji pomen dobiva glasovno izbiranje. Zato je še toliko bolj pomembno, na katero domeno je postavljena spletna stran. Če na primer uporabljamo digitalno asistentko Siri in ji povemo domeno flower-garden-shop44.com, se lahko zgodi, da jo narobe razume, posledično pa ne bomo usmerjeni na želeno stran. Po drugi strani pa domena flower.garden ponuja enostavnejšo rešitev.

Uspešna SEO optimizacija je dolgotrajen proces, ki pa ga z ustrezno domeno uspešno skrajšamo. Pri izbiri prave domene so nam na voljo številne domenske končnice, s katerimi lažje pridemo do svoje želene domene.

Če imate pomisleke, katera domena je prava za vašo spletno predstavitev, vam bodo v pomoč pri izbiri še druge objave na naši spletni strani.