SI domena – FAQ

V Sloveniji je domena z domensko končnico .si daleč najbolj priljubljena. To najlažje opazimo pri uporabi iskalnika Google. Ko vpišemo slovensko iskalno poizvedbo, skoraj vedno naletimo na množico .si domen, kar nekaj jih ima tudi končnico .com, še manj pa .net. Odstotek drugih je praktično zanemarljiv – sem ter tja lahko opazimo končnice .org, .info ter .biz, skoraj nikoli pa kakšne izmed novejših premium domen, med katere sodijo končnice .guru, .ninja, .xyz in podobne.

Ker je .si domena pri nas najpogostejša, je prav, da si ogledamo nekaj vprašanj, ki se uporabnikom spleta zastavljajo pred in tudi po registraciji. Seveda na vprašanja podajamo tudi odgovore.

1. Kdo je vrhovni registrar .si domen in katere so njegove glavne naloge?

Vrhovni registrar (oz. register) za .si domene je ARNES. Med njegove primarne naloge uvrščamo skrb za bazo registriranih domen, delovanje domenskih (DNS) strežnikov ter razvoj sistema za registracijo domen, s katero upravljajo posamezni registrarji.

Več o slovenskem vrhovnem registrarju si lahko preberete na spletni strani register.si.

2. V katero skupino domen sodi .si domena?

Gre za nacionalno domeno, za katero uporabljamo tudi krajši zapis ccTLD, ki izhaja iz angleščine – country code top-level domain.

3. Kdo lahko registrira .si domeno?

Domeno s končnico .si lahko registrira kdorkoli – fizična oseba, pravna oseba, domačin, tujec, …

4. Kolikšna je cena za registracijo .si domene?

Cena .si domene je odvisna od cenovne politike registrarja. Trenutno obstaja 101 registrarjev .si domen, kar v teoriji pomeni, da bi lahko obstajalo tudi toliko različnih cen. Povprečna cena sicer znaša okoli 15 € na leto.

5. Za koga je primerna registracija domene .si?

Za vsakogar, ki želi postaviti spletno stran v slovenskem jeziku.

6. Za koliko časa je mogoče registrirati .si domeno?

Za minimalno obdobje 1 leta ter za maksimalno obdobje 5 let.

7. Kako se domeno podaljša?

Registrar, pri katerem ste registrirali svojo domeno, vam bo pred potekom na vaš elektronski naslov poslal e-sporočilo, v katerem bodo navedeni vsi podatki, kako domeno podaljšati. Ko boste poravnali znesek, bo registrar podaljšal domeno. Registrarji svoje stranke o poteku domen običajno obvestijo večkrat, npr. 1 mesec, 14 dni, 1 teden ter 3 dni pred potekom.

8. Kako spremeniti podatke o nosilcu domene?

Obrnite se na registrarja, pri katerem ste registrirali .si domeno. Postopek zamenjave nosilca ni zapleten, seveda pa sta potrebni izjavi tako trenutnega kot novega nosilca.

9. Kako domeno prenesti k drugemu registrarju?

Tudi ta postopek je povsem enostaven. Pri trenutnem registrarju morate generirati geslo oz. EPP kodo, ki jo nato sporočite novemu registrarju. Slednji nato poskrbi za prenos domene.

10. Je ime domene mogoče spremeniti?

Ne, ko je domena že registrirana, ni mogoče spremeniti njenega imena. V kolikor ste se ob registraciji zatipkali ali ste kasneje našli ime, ki vam bolj ustreza, boste morali ponovno opraviti registracijo domene.

11. Kaj pomeni, da je domena v karanteni?

Ko domena poteče, za največ 30 dni pridobi status karantene. V tem obdobju je ne more registrirati nihče, saj ima do nje pravico zgolj trenutni nosilec, ki ima torej dodatnih 30 dni časa, da jo podaljša. Domena v karanteni ni aktivna (spletna stran ni delujoča).

12. Kaj je domenski spor?

Domenski spor lahko sproži vsak, ki meni, da bi določena domena, ki je že registrirana, morala pripadati njemu. Običajno se domenski spor sproži takrat, ko je registrirana domena, katere ime vključuje ime podjetja ali blagovne znamke.