Najbolj priljubljene domenske končnice

Na trgu domen obstaja zelo veliko različnih domenskih končnic. Nekatere veljajo za izredno priljubljene, medtem ko druge na spletu opazimo le redko. Razlogi za to so različni, glavni pa so zagotovo naslednji:

  • nekatere vrhnje domene so precej dražje kot druge
  • določene vrhnje domene lahko registrirajo le osebe, ki so do registracije upravičene
  • pri nekaterih vrhnjih domenah težje dosežemo, da jih Google indeksira
  • nekatere vrhnje domene so priljubljene zaradi posrečene kombinacije črk
  • določene vrhnje domene so priljubljene zaradi svoje tradicije in splošne uporabe

V svetu daleč najbolj priljubljena je domenska končnica .com. Ob koncu leta 2014 jih je bilo registriranih že več kot 100 milijonov, med prvih deset pa so se po podatkih Verisign uvrstile še .tk, .de, .net, .cn, .uk, .org, .ru, .info in .nl, ki sicer za vrhnjo domeno .com močno zaostajajo. Domenska končnica .tk pripada enemu izmed teritorijev Nove Zelandije, domena pa je na voljo za brezplačno registracijo, zato ne preseneča, da se je zavihtela tako visoko. Po drugi strani pa domen s to končnico v iskalniku Google ne vidimo prav pogosto, saj velja za bolj ‘spammy’ domeno, ki je pogosto kaznovana z nižjimi uvrstitvami v iskalnih rezultatih.

Poleg zgoraj naštetih domen so v velikem porastu tudi bolj eksotične domenske končnice, kot so na primer končnice .guru, .cool in .jobs. Čeprav tudi teh verjetno še niste opazili prav pogosto, ker so relativno nove, pa jih boste v prihodnosti po vsej verjetnosti videvali pogosteje.

In če pogledamo še Slovenijo, vrhnja domena .si še vedno ostaja najbolj priljubljena. Danes jih je registriranih že skoraj 115.000, vrhnji domeni .si pa s strani lastnikov spletnih strani v slovenskem jeziku sledita domenski končnici .com in .net, vse bolj pa svoje mesto med velikimi pridobiva tudi evropska končnica .eu.