Izbira domenske končnice

Kako izbrati kar najboljšo končnico domene?

Če mislite, da vam pri izbiri domene ni potrebno izgubljati časa in energije, naj vam že takoj na začetku povemo, da se zelo motite. Za izbiro tako pomembne zadeve si le vzemite dovolj časa in dobro premislite, kako jo boste poimenovali. Ustrezna izbira domene vam namreč lahko prinese velik uspeh, nasprotno pa vam neustrezna lahko precej oteži vašo »spletno kariero«.

Ko prebiramo članke o domenah, nas strokovnjaki ponavadi na koncu opozorijo, na kaj še ne smemo pozabiti, ko se odločamo za registracijo. Ponavadi nas spomnijo na dolžino imena domene, na rabo pomišljaja, zgodovino domene, registracijo več domen, številke in posebne znake v domenskem imenu, mnenja drugih, kršitev avtorskih pravic in domenske končnice. Slednjim bomo v današnjem prispevku namenili nekoliko več pozornosti.

Izbira domenske končnice

Pri izbiri domenske končnice lahko izbirate med generičnimi in nacionalnimi vrhnjimi domenami. V prvi vrsti je pomembno, da poznate odgovor na vprašanje, iz katere države bodo prihajali vaši spletni obiskovalci:

  • Če boste imeli spletno stran v slovenščini, potem vam priporočamo, da se odločite za registracijo .SI ali .COM.
  • Če želite svoje spletno mesto imeti v angleškem jeziku, je najboljša možna izbira domene s končnico .COM ali .NET.
  • Vedno bolj priljubljena je tudi izbira vrhnje domenske končnice .EU, ki je kot nalašč v primeru, ko s spletno stranjo ciljate na več evropskih držav.

Lahko pa se seveda povsem mirno odločite tudi za katero od novejših končnic. Pri tem imamo v mislih tematske domenske končnice, kot so na primer .SHOP, .GURU, .AGENCY, .CLUB, STUDIO in podobne.

V kolikor boste svoje spletno mesto uporabljali za pisanje bloga, je priporočljiva registracija domenske končnice, ki izraža vašo tematiko bloga. Če boste na primer pisali o plesu, lahko izberete .DANCE. Seveda pa je na voljo tudi domenska končnica .BLOG, ki bo prav tako kot nalašč za vaš spletni dnevnik.

Kdaj se odločiti za domensko končnico .HR?

Znano je, da zakupimo vrhnje državne končnice tistih držav, v katerih nameravamo poslovati. Pri tem pa seveda ne gre samo za olajšano obliko sporazumevanja med vami in spletnimi obiskovalci določene države. Domena lahko v veliki meri vpliva tudi na optimizacijo za iskalnike. Domena .HR tako lahko izboljša uvrstitev vaše spletne strani na Google.hr, ki ga bodo uporabljali hrvaški uporabniki spleta.

Čeprav imate na razpolago splošne domenske končnice, kot je na primer .COM, je še vedno najbolje registrirati tudi končnice posameznih držav. Pomagajo pri sporazumevanju, optimizaciji, obenem pa vas zavarujejo še pred tem, da bi vašo domeno z drugo končnico registriralo katero od konkurenčnih podjetij.

Domensko končnico .HR smo izpostavili zato, ker se vse več Slovencev odloča zanjo. Namesto nje bi lahko izpostavili tudi katero koli drugo nacionalno domeno. Važno je, da ste razumeli bistvo in da boste že danes pričeli s postavljanjem temeljnega kamna za svoj uspeh s pomočjo spleta.