Zakaj potrebujem WHOIS zaščito?

Če po registraciji domene ne želite svojega imena, e-poštnega naslova in telefonske številke deliti s celim svetom, potem vam priporočamo uporabo WHOIS zaščite. V današnjem prispevku si bomo najprej ogledali, kaj točno to sploh je, kdo potrebuje takšno zaščito in kdo ne, na koncu pa bomo razložili še, kako WHOIS aktivirati.

Kaj je WHOIS?

Ob registraciji domene morate posredovati svoje ime (ali ime podjetja), naslov, e-poštni naslov in telefonsko številko. Po uspešno opravljeni registraciji so vsi ti podatki vidni na WHOIS portalih, kot je na primer Preveri.si. WHOIS služi kot nekakšen internetni imenik, prek katerega obiskovalci lahko kontaktirajo lastnika domene.

Ker so podatki vidni vsem uporabnikom spleta, to predstavlja tri velike pomanjkljivosti:

  • Zloraba osebnih in kontaktnih podatkov.
  • Postanete lahko tarča pošiljateljev nezaželene e-pošte.
  • Lažni registrarji vas želijo prepričati, da domeno podaljšate prek njih, kar je lahko povezano z dodatnimi skritimi stroški in morebitnim nedelovanjem vaše domene.

Spletna zloraba osebnih podatkov

Zaradi teh razlogov vam priporočamo, da se odločite za WHOIS zaščito, ki poskrbi, da so podatki o lastniku domene skriti. Ponavadi se namesto podatkov o lastniku prikažejo podatki o registrarju domene.

Ali vsi potrebujejo WHOIS zaščito?

Večja podjetja se večinoma ne odločijo za zaščito podatkov, saj so le-ti že javno dostopni. Za določene pravne in fizične osebe pa svetujemo namestitev WHOIS zaščite:

S.p.-ji in blogi. Za lastnike s.p.-jev in blogerje je uporaba WHOIS zaščite razumna izbira. Verjetno ne želite, da sta vaš domači naslov in zasebna telefonska številka javno vidna?

Spletne strani. Če na spletni strani objavljate občutljive vsebine ali ne želite, da je viden avtor le-teh, potem vam priporočamo uporabo WHOIS zaščite.

Posamezniki. Vsakodnevno se dogajajo vdori v spletne strani, in če postanete žrtev, verjetno ne želite, da ukradejo tudi vašo identiteto? Enostaven korak, s katerim boste manj ranljivi, je, da skrijete svoje podatke, ki so vidni v sistemu WHOIS. Manj kot ste izpostavljeni, bolj ste zaščiteni pred zlorabami.

Kako aktivirati WHOIS zaščito?

Najprej je treba poudariti, da vse domene ne omogočajo WHOIS zaščite. Zanjo se lahko odločite pri večini generičnih in tematskih domen, pri nacionalnih domenah vklop WHOIS zaščite ni mogoč.

Zaščita domene

Ob registraciji domene imate večinoma že takoj na voljo, da izberete WHOIS zaščito, in to je vse, kar je potrebno storiti. Za vse ostalo bo poskrbel registrar, pri katerem ste registrirali svojo domeno.